Het bijzondere wijngoed Von Winning is in de loop der jaren enige keren van naam –en eigenaar- veranderd. Het werd opgericht onder de naam ‘Deinhard’, door Friedrich Deinhard (1812 – 1871) en zijn vrouw Auguste Jordan, nadat zij in 1848 een deel had geërfd van het domein van haar vader, Andreas Jordan’s. In Deidesheim wordt hier nog altijd over gesproken als de “Jordan’sche Teilung”, waarbij de wijngaarden van het wijngoed werden verdeeld onder zijn drie kinderen, een verdeling die tot op de dag van vandaag is blijven bestaan. Het wijngoed onder de naam Deinhard werd voortgezet door hun zoon Dr. Andreas Deinhard, en deze werd op zijn beurt opgevolgd door zijn dochter Emma, die het bedrijf vanaf 1907 leidde met haar echtgenoot, Kapitein Leopold von Winning. Onder zijn leiding beleefde het wijngoed hoogtijdagen. Hij werd mede-oprichter van het “Deutscher Weinbauverband” en het “Verband der Naturwein-Versteigerer”, een vereniging die tegenwoordig zeer hoog staat aangeschreven onder de naam VDP (Verband Deutscher Prädikatsweingüter). In deze periode was de naam van het domein veranderd in “Hauptmann von Winning’sches Edelweingut”. In 1918 werd het wijnbedrijf eigendom van Karl Josef Hoch uit Neustadt an der Weinstraße. De familie Von Winning stond hem niet toe de naam “Von Winning” te gebruiken, zodat het zijn oude naam weer terugkreeg: Dr. Deinhard.
In november 2007 werd de ondernemer Achim Niederberger de nieuwe eigenaar. Hij benoemde Stephan Attmann tot de nieuwe directeur. Hij wist binnen vijf jaar de drie wijnbedrijven die waren voortgekomen uit de “Jordan’sche Teilung” weer onder één dak te brengen. Hij werd niet alleen eigenaar van Dr. Deinhard, maar ook van de andere twee, Geheimer Rat Dr. von Bassermann-Jordan en Reichsrat von Buhl, ooit eigendom van Andreas Jordan. Hij werd daarmee de grootste eigenaar van privé-wijngaarden van Duitsland, met een totaal van 150 hectare. De drie bedrijven zullen overigens volledig onafhankelijk van elkaar blijven opereren en zich onafhankelijk ontwikkelen.
Dr. Deinhard kreeg daarmee ook weer zijn oude naam terug, als eerbetoon aan de familie Von Winning. Het bedrijf brengt wijnen op de markt onder beide namen, dus als ‘Von Winning’ en ‘Dr. Deinhard’.
De totale jaarproductie bedraagt 250.000 tot 300.000 flessen. De Riesling is verreweg de belangrijkste druif van het domein, met een aangeplant oppervlak van meer dan 80% van de in totaal 38 hectare wijngaarden. Daarnaast vinden we op de hellingen van het domein Pinot Blanc, Pinot Gris, Chardonnay, Gewurztraminer en Muscatel. Verder worden Pinot Noir gemaakt en een rode blend. Sauvignon Blanc zit sinds 2008 eveneens in het assortiment, omdat deze druif perfect gedijt op de lichtere gronden van de streek, met een hoog gehalte aan zand en kiezel.
De ruime aanplant van riesling heeft alles te maken met de bijzondere klasse van het terroir van het domein. Maar liefst 10 hectare van het wijngoed zijn geklasseerd als ‘Großes Gewächs’, de Duitse evenknie van het Franse begrip Grand Cru. In de wijngaarden wordt volledig volgens duurzame principes gewerkt, alles gericht op kwaliteit, zodat perfect rijpe en aromatische druiven kunnen worden geoogst. Bij het jonge en gemotiveerde team staat alles in het teken van kwaliteit, uiteraard geholpen door de investeringskracht van Achim Niederberger. Het streven naar perfectie uit zich zowel bij het werk in de wijngaard als in de kelder.
In de wijngaard wordt er alles aan gedaan om het ecosysteem van de wijngaarden niet te verstoren, maar te ondersteunen. De druiven wortelen diep, zodat zij het bijzondere karakter van het terroir in de wijnen perfect tot uitdrukking weten te brengen. En daardoor zijn ze ook in staat onder moeilijke omstandigheden, zoals extreme droogte of zware regenval, perfect te gedijen. Ze hebben daarnaast geen last van watergebrek door de onderbegroeiing in de wijngaard, een schitterende bloemenpracht in de zomer. Dat is de manier om duurzaam te werken, en te zorgen voor wijngaarden waarin het natuurlijke evenwicht centraal staat.
In de kelder wordt het principe gehanteerd van zo min mogelijk manipulatie van de wijn. Voor de topwijnen wordt gewerkt met een minimale filtering, een natuurlijke en spontane vergisting en het weglaten van middelen om de wijn te klaren. Dit zorgt voor wijnen met een authentiek karakter, in een elegante stijl, die zich onderscheiden van de massa.
De werkwijze in wijngaard en kelder biedt dan ook de garantie dat hier wijnen kunnen worden gemaakt met een bijzonder karakter, die een perfecte weerspiegeling zijn van het karakter van de druif, het terroir en de streek, en die met ere de naam ‘Von Winning’ kunnen dragen.
bij bestelling vanaf 75 euro
op voorraad in eigen magazijn
op werkdagen vóór 17:00 uur besteld
98% van onze klanten beveelt ons aan!