Ricasoli is één van de meest representatieve wijnproducenten in de Chianti Classico regio. Met zijn glooiende heuvels en prachtige valleien en dichte bossen van eikenbomen en kastanjes, omvat het landgoed, dat in totaal 1.200 hectare groot is, bijna 240 hectare wijngaarden en 26 olijfboomgaarden. Dit zorgt voor een schitterend palet van kleuren en tinten rond het kasteel van Brolio, dat zich binnen de stadsgrenzen van Gaiole in Chianti bevindt. Vanuit hun familiekasteel hebben de Ricasoli’s een belangrijke bijdrage geleverd aan de geschiedenis van Italië. Niet alleen op het gebied van politiek en in cultureel opzicht, maar ook aan de ontwikkeling van de wijnbouw in het Chiantigebied. Niet voor niets wordt de familie beschouwd als de oudste wijndynastie ter wereld. Er mag hier in Toscane van alles zijn gebeurd, oorlogen gevoerd, maar altijd sinds 1141 gingen de Ricasoli’s onverstoorbaar door met het verbouwen van hun druiven en olijven. In de loop der eeuwen werd de wijnbouw steeds belangrijker voor het Castello di Brolio en de reputatie van de wijnen verspreidde zich steeds verder. De eerste export van 14 vaten Brolio-wijn vond reeds in 1690 plaats en was bestemd voor Amsterdam.
Sinds 1993 begeleidt Baron Francesco Ricasoli dit centraal gelegen Toscaanse bedrijf bij innovatieve uitdagingen. Dit wordt gedaan met het diepste respect voor zijn beroemde voorouders die dit gebied groot hebben gemaakt, waarvan Bettino Ricasoli wel de meest indrukwekkende is. Barone Bettino Ricasoli had als bijnaam “de IJzeren Baron” en is geboren in 1809. Hij was zonder twijfel de meest markante Ricasoli. Hij luidde een nieuw tijdperk in, zowel voor het Castello di Brolio als voor de Chianti-wijnen in het algemeen. Op de jeugdige leeftijd van 20 jaar kreeg hij de leiding over het kasteel en de wijngaarden. Hij droeg zijn leven op aan de wederopbouw en vernieuwing van de wijnbouw in Toscane. Na het jarenlang bestuderen van de wijngaarden, de druivensoorten en de wijnen hiervan, ontwikkelde Ricasoli in 1841 een ‘ijzeren formule’. In deze formule beschreef hij de ideale blend van lokale druivenrassen (sangiovese, canaiolo en malvasia) voor dé perfecte Chianti. Een eeuw later (1963), toen oenologie zich had ontwikkeld tot een echte wetenschap, werd deze ijzeren formule van Bettino Ricasoli haast onveranderd opgenomen in de D.O.C.G.-wetgeving voor de Chianti Classico. Pas heel recent is de wetgeving aangepast aan de eisen van deze tijd en omvat deze minder stringente regels. Dit was inmiddels een zeer noodzakelijk vernieuwing, om Chianti klaar te maken voor de moderne tijd. Hierdoor, en door een rigoureuze vernieuwing van de wijngaarden is Chianti weer helemaal terug aan de top.
Francesco Ricasoli, huidige eigenaar en president van het bedrijf, heeft nieuwe ideeën en concepten ontwikkeld om de wijngaarden duurzaam te maken. De voortdurende studie van de bodemsoorten en de kloonbare selectie van de Brolio Sangiovese behoren tot zijn grootste passies. Bovendien hij heeft de wijngaarden volledig gerenoveerd en volledig in kaart gebracht. De nieuwe wijnen zijn daarom de uitdrukking van het onderzoek, dat is uitgevoerd met dezelfde wetenschappelijke strengheid van zijn illustere voorouder, maar met een eigentijdse geest, zoals een hardloper die het estafettestokje ontvangt en de race met hernieuwde energie voortzet.
bij bestelling vanaf 75 euro
op voorraad in eigen magazijn
op werkdagen vóór 17:00 uur besteld
98% van onze klanten beveelt ons aan!